Теми от 2009г.

Профилактика на предраковите изменения на маточната шийка

Навременната диагноза на предраковите изменения (дисплазии),които по принцип съществуват много години преди изявата на инфилтративния рак на маточната шийка, става чрез цитонамазка- тест по Папаниколау.   Дисплазиите и Рака на мат.шийка се свързват с някои типове на човешкия папиломен вирус (Human Papilloma virus-HPV). Те се появяват с по–висока честота при младите жени и се предават ,  чрез  сексуален контакт и интимен контакт – кожа с кожа. Американският Национален Институт по Рака(National Cancer Institute) поставя като високорискови типове 16 ,18 ,31 ,35 и др. Тест за човешкия папиломен вирус (HPV) вирусна типизация - определя дали типа HPV с който е заразена жената принадлежи към високо- средно- или нискорисковите.

HPV инфекцията се среща обикновено във възрастта между 20 и 25 години. При повечето пациентки инфекцията е преходна и протича без оплаквания.Маточната шийка е най-често засегнатият орган. Това се дължи на голямата възприемчивост на епитела (най-външния тъканен слой) към инфекцията. При попадане на папиломните вируси в клетките на този слой, след различно дълъг период настъпват промени във външния вид и функцията им. Част от тези прояви изчезват спонтанно с времето, а други се елиминират от имунната система на организма. Друга, по-малка част, след достатъчно продължителен период водят до развитие на определени заболявания:Кондиломи на маточната шийка. Това са образувания, приличащи в голяма степен на брадавиците по външните полови органи. Могат да бъдат плоски, леко надигнати или разположени във вътрешността на стената.  CIN (Цервикална интраепителна неоплазия). Това е хистологична диагноза - получена при изследване на тъканите на маточната шийка.Предклиничният рак на маточната шийка започва там, където се срещат двата различни типа покривна тъкан - на матката и на влагалището. Процесът протича сравнително бавно и напредва постепенно от по-леки към по-тежки изменения( причиняват се от високо рисковите типове 16, 18).
HPV теста  се взема от  мат. шийка.  Желателно е  преди процедурата, която е абсолютно безболезнена, жената да не е извършвала полов  контакт, влаг.  промивки и вагинални таблетки.       Имунизацията с ваксината, която е срещу  най - често срещаните, високорискови типове HPV (16,18) допринася за профилактиката на   предракови изменения (CIN2, CIN3) и рака на маточната шийка.. Ваксината има   добра поносимост. Най добре е тя да се прави преди първият сексуален контакт,тъй като много често заразата става точно при него. В някои страни тя е включена в имунизационната програма на държавата/девойките между 12 и 15 години/. Доскоро имунизацията се правеше само на жени до 26 години. Най нови изследвания показаха че тя е ефективна и при по големите от 26 до 45. Ваксината се състои от 3 дози, които се поставят мускулно   и се правят през определен период..   

 Взимането на HPV test се извършва в кабинет  № 3 в    II  САГБАЛ  „ Шейново”  ЕАД
  За повече информация и записване тел. 02/ 9659467 ; 02/ 9659466

 за класификацията на вътреклетъчните изменения се използва системата Bethesda. Тя включва 2 групи вместо 3:
1. Ниска степен увреждане( Lou Grade Sqvamous Intraepithelial Lesion-LGSIL ),която съдържа групите HPV (жените само носителки на вируса) и CIN1.
2. Висока степен увреждане (High Grade Sqvamous Intraepithelial Lesion-HGSIL),която съдържа CIN2 и CIN3.
Първата група има голяма вероятност да се „самоизлекува”, докато втората има голяма вероятност да се развие в Рак и се смята за предраково състояние.
Заболяването не предизвиква симптоми и обикновено се открива при един PAP-test или една Колпоскопия.
Лечението е различно според стадия. При жени с LGSIL обикновено се препоръчва наблюдение/на 6 месеца PAP-test и веднъж годишно Колпоскопия/, защото както казахме по-горе вероятността за „самоизлекуване” е твърде голяма. При HGSIL методите са или радикални (оперативно отстраняване на матката и шийката) или локални.  
Лечение на предраковите състояния

  • При CIN I и II се прилага унищожаване на изменената зона чрез високочестотен ток, криотерапия или лазер. След процедурата са необходими периодични изследвания - колпоскопия и цитонамазка.
     
  • При CIN III се извършва т.нар. конизация - конусовидна ампутация на маточната шийка. Прави се с диагностична и лечебна цел. Ако тъканното изследване на ампутирания участък покаже, че няма по-тежко изменение, конизацията се превръща в окончателна лечебна операция. Оздравяването е в почти 100% от случаите.

 

тема на месец декември 2010г.

тема на месец януари 2010г.

тема на месец юни 2009г.

Тема на месец април 2009г.

Тема на месец март 2009г.

Тема на месец февруари 2009г.

Тема на месец януари 2009г.