Тема на месец февруари

Нормалното раждане - II-ра част

Скъпи бъдещи родители за периодите на раждането ще можете да научите повече в следващото продължение на ”темата на месеца”
 
Първи период на раждането - най-продължителният етап, като времетраенето му е различно и зависи от силата на маточните контракции, големината и предлежанието на плода, таза на раждащата жена, състоянието на околоплодния мехур - запазен или пукнат, обезболяването на раждането, индивидуалните особености на раждащата жена.
Под влияние на родилните контракции маточната шийка постепенно се скъсява и изглажда. След това външният й отвор (към влагалището) постепенно се разширява. През този период на раждането настъпва спонтанното или изкуствено пукане на околоплодния мехур. Първия период на раждането се състои от латентна  и активна фаза.
Латентната фаза започва от момента на поява на редовни маточни контракции и продължава до разширение на маточната шийка до 4 см. Латентната фаза е най-продължителна – при първораждащи може да продължи около 20 ч , а при многорождали – 14 ч. .Ако е запазен околоплодния мехур и маточните контракции са през различни интервали,  бременната може да остане в домашна обстановка. Активната фаза започва при разширение на шийката от 4-5 см и завършва с пълното разширение на шийката (около 10 см в диаметър). Успоредно с разширението на маточната шийка се започва спускането на предлежащата част на плода /главата – най- често/, която именно достига до тазовото дъно при пълно разширение и тогава се притиска правото черво /ректума/, което предизвиква  усещане за дефекация.  
Вторият период на раждането започва с пълното разширение на маточната шийка (около 10 см в диаметър) и завършва с раждането на бебето. При пълно разширение на маточната шийка ще се преместите от предродилна в родилна зала.

 •   Вторият период на раждането продължава 30 min - 1 час.
 •   Контракциите стават все по-чести, продължителни и силни. Под тяхно влияние главичката на бебето стига до дъното на таза, което предизвиква дразненене за дефекация..
 •   За по-нататъшното придвижване започват да помагат и коремните мускули (коремна преса). Тяхното енергично свиване създава напъна, който се присъединява към контракцията.
 • Всеки напън продължава около 10 секунди. Интервалите между напъните в началото са около 2 минути и стигат до няколко секунди. С всеки напън бебето се придвижва все по-напред.

Когато при напън главичката на бебето започне да се вижда през отвора на влагалището, се казва, че тя “се врязва”. В паузата между напъните тя все още се връща обратно. В този момент се прави епизиотомия (при необходимост разрез с цел разширяване входа на влагалието и улесняване преминаването на главата на бебето).
 •   При по-нататъшното напредване на раждането идва момент, когато главичката на бебето не се връща обратно по време на напън – тя прорязва. В този момент акушерката поддържа перинеума и контролира прорязването.
 • Главичката се ражда постепенно – темето, челото, лицето, брадичката. При раждането главичката е обърната надолу.
 • След раждането на главата се прави венозна инжекция метергин с цел подготовка за “раждането” на плацентата (тя се ражда, след като се роди бебето). С помощта на този медикамент плацентарният период протича много бързо (около 3 минути) и се намалява кръвотечението. Последователно се раждат и рамената. След това акушерката внимателно изтегля останалата част от телцето. Изтича и останалото количество околоплодна течност.
 • Вашето бебе вече е родено. То вдишва за първи път. Чувате и първия му плач. Акушерката прерязва пъпната връв. Следват първите грижи за новороденото – тоалет, измерване, тест на Апгар.

Трети период на раждането  плацентарен –  през който се извършва отделянето на плацентата то маточните стени и раждане/ изгонване/ на плацентата. Прилагат се профилактично утеростоници/ метергин или окситоцин/,  които съкращават продължителноста на този период.
Помощ на медицинския екип по време на първия етап на раждането

 • Периодично (през 2 часа) се следи разширението на маточната шийка чрез влагалищен преглед.
 • Постоянно се проследяват промените в честотата и продължителността на контракциите, както и състоянието на плода чрез определяне честотата на детските сърдечни тонове с акушерски монитор.
 • Прилагат се спазмолитици, с цел намаляване на болката и ускоряване разширението на маточната шийка.

Методи за ускоряване на първия етап на раждането
Методите за ускоряване на раждането допринасят за скъсяване на трите етапа на раждането и са безвредни за майката и бебето.

 • Предизвикване на маточни контракции с хормоналния препарат окситоцин. Влива се чрез венозна система.
 • Прилагане на простагландини. Простагландините предизвикват маточни контракции и ускоряват узряването на шийката на матката. Прилагат се през първия етап на раждането като влагалищни таблетки или влагалищен гел еднократно или няколко пъти през определени интервали от време в зависимост от зрелостта на шийката.
 • Изкуствено пукане на околоплодния мехур. Прилага се при разширение на шийката около 5 см.  Манипулацията е напълно безболезнена. След изтичането на околоплодната течност контракциите временно стават по- чести и по - продължителни .  

 • Вашето участие
Вторият период на раждането е периодът на активно ваше участие. Ключовият момент в него е пълноценното напъване, което ускорява излизането на бебето.

1. Използвайте максимално силите си,тъй като е много важно да контролирате добре напъните,слушайте и изпълнявайте напътствията на водещите раждането.
2. При наближаване на напъна заемете позиция за напъване: хванете с ръце краката си под коленете. При напъване надигнете главата  
4. В паузите от 2-3 минути между контракциите се отпуснете.

Материалът подготви: д-р Виденов

Тема на месец януари