Тема на месец юни

Семенен анализ

Изследването на мъжката фертилност е важен момент в поставянето на правилната диагноза. Съвременни проучвания са показали, че между 40 и 50 % от случаите на безплодие в населението се дължат на мъжки фактор. Много малка част от проблемите с фертилността при мъжа, обаче, са забележими. Такива, например, са хипоспадия, скрити тестиси и импотентност. В повечето случаи, мъжките фертилни проблеми не са видими. 
При проблеми със забременяването е препоръчително, първо да бъдат проведени  необходимите изследвания при мъжа, тъй като те не са сложни и инвазивни. Въпреки, че могат да бъдат извършени много и различни  изследвания във връзка с мъжката фертилност, най-общото и може би най-важното от тях е семенният анализ.
Какво представлява семенният анализ?
Семенният анализ, известен още като спермограма, е тест, който изследва структурата и зрелостта на сперматозоидите, както и взаимодейстията между тях и семенната течност. За извършването на семенен анализ е необходимо в предназначен за целта стерилен контейнер, да бъде  отделена сперма, която трябва да се предостави за изследване в лабораторията до не повече от половин час. Мъжете, изпитващи дискомфорт при мисълта за отделяне на сперма в болнична обстановка, биха могли да отделят пробата за изследване в къщи, но само при условие, че това е достатъчно близо, за да бъде занесен материалът до лабораторията в указаният интервал от време. Еякулатът трябва да бъде отделен само и единствено чрез мастурбация.   
С цел да се осигури възможно най-добрата проба за изследване и следователно, да бъде получен най-точен резултат е необходимо:

 • Полово въздържание между три и пет дни преди датата на изследване
 • Употребата на стерилен контейнер
 • Да се избягва разливане или пропускане на порция от еякулата
 • Да не се използват лубриканти, тъй като те могат да убият сперматозоидите
 • Пробата от семенна течност да се съхранява на стайна температура

Изследвания
След като Вашата семенна проба постъпи в лабораторията, ще бъдат оценени различни фактори. Най-напред, биологът прави анализ на спермата.  

 • Обем на еякулата: Нормалният обем на еякулата може да варира от 2 до 6 милилитра. Ако се установи, че обемът не е в нормални граници – или твърде малък, или твърде голям, се предполага, че се касае за проблем със семенните торбички и/или простатата. Малкият обем затруднява сперматозоидите да изминат пътя до шийката на матката, а големият обем понижава концентрацията на сперматозоидите като ги разрежда.
 • Вискозитет: Той касае способността на спермата да се втечнява за кратко време след отделянето. Ако спермата не се втечнява или ако става твърде гъста, вероятно е налице инфекция в семенните торбички и простатата.
 • Ниво на рН: Спермата трябва да има алкално рН, с цел да предпазва сперматозоидите от действието на киселинната среда във влагалището. По-киселото рН на еякулата предполага проблем със семенните торбички.

След като анализът на семенната течност е извършен, биологът преминава към изследване на количеството и качеството на сперматозоидите.
Сперматозоиди
Често сперматозоидите биват сравнявани с попови лъжички заради тяхната форма. Сперматозоидите са клетки, които не са видими с невъоръжено око и поради тази причина се налага да бъдат изследвани под микроскоп. При семенният анализ се изследват концентрацията, подвижността и морфологията на сперматозоидите, както и наличието на струпвания от сперматозоиди – аглутинати (подвижни) и агрегати (неподвижни).  

 • Концентрация на сперматозоидите: Броят на сперматозоидите във Вашата сперма. Това е изключително важен показател, тъй като, ако са твърде малко, значително намаляват шансовете Ви за постигане на бременност. Счита се, че концентрацията на сперматозоидите е ниска, ако броят на сперматозоидите в един милилитър от еякулата е по-малък от 20 милиона и в такъв случай се поставя диагноза Oligozoospermia. При мъже, при които не са открити никакви сперматозоиди, диагнозата е Azoospermia.
 • Подвижност на сперматозоидите: Този показател от изследването показва колко добре плуват Вашите сперматозоиди. Колкото по-добре плуват сперматозоидите, толкова по-голям е шансът да завършат до край дългото си пътуване до яйцеклетката през матката и фалопиевите тръби. Според движенията си сперматозоидите могат да бъдат прогресивно и бързоподвижни, бавноподвижни или неподвижни. Нормалната сперма трябва да съдържа не по-малко от 50 % бързоподвижни сперматозоиди.    
 • Морфология: Формата на сперматозоидите също е важен фактор във връзка със забременяването. Идеалният сперматозоид трябва да има овална глава, свързана с междинна част (шийка) и дълга права опашка. Анормалният сперматозоид най-вероятно няма да бъде способен да оплоди яйцеклетката. Ако в спермата се наблюдават твърде много сперматозоиди с неправилна форма, се счита, че при мъжа е налице проблем със спермалната морфология. Съществуват различни критерии за оценка на морфологията на сперматозоидите при човека.
 • Струпвания: Слепването на сперматозоидите помежду им също е проблем, тъй като по този начин се възпрепятстват техните движения.

Освен тези критерии се изследва и наличието на бели кръвни клетки (или гнойни клетки). Тъй като, в спермата е нормално да се откриват само малък брой бели кръвни клетки, изобилието от такива клетки може да е индикатор за наличие на семенна инфекция.
Резултати от семенния анализ
Резултатите от семенния анализ са точни дотолкова, доколкото това зависи от специалистите по стерилитет. Ако еякулатът, обаче, не е бил събран правилно, изследването е извършено твърде късно след отделянето, не е спазено изискването за полово въздържание или мъжът е прекарал някакво общо заболяване през последните три месеца, резултатите от изследването може да са некоректни.
Ако са спазени тези условия при отделянето и резултатите от изследваните показатели са в референтните граници, няма причина изследването да се повтаря. Ако, обаче, има отклонение на резултатите от нормалните им стойности е препоръчително да бъдат проведени допълнителни изследвания на семенната течност. А защо да не направите втора спермограма? Доста просто е, а е нормално да има колебания в концентрацията и качеството на сперматозоидите. Тъй като образуването на сперматозоидите отнема няколко месеца, препоръчително е повторното изследване да се направи след три до шест месеца.
След като вече е поставена правилната диагноза, може да започне обсъждането на начините за лечение на Вашия инфертилитет. Коя точно форма на лечение е подходяща за Вас, зависи от причината за възникването му.

Мъжки фактор на инфертилитет

Първите изследвания на човешки сперматозоиди датират от далечната 1677г. Льовенхук и Хам първи наблюдават сперматозоиди под микроскоп, но те не разбират каква е ролята им в процеса на оплождане. Те смятали, че сперматозоидът съдържа миниатюрно човешко същество, което започва да расте при попадането му в яйцеклетката. Днес разбиранията относно мъжката репродуктивна система и нарушенията на нейната физиология и анатомия са претърпели значителен прогрес.
Най-малко 40 % от случаите на безплодие сред населението се дължат на мъжки фактор на инфертилитет. Поради тази причина е изключително важно при мъжа също да бъдат направени съответните изследвания, когато възникнат проблеми при опитите за забременяване. Докато, обикновено, запушвания на семенни каналчета в тестисите и аномалии в сперматогенезата (процесът на образуване на сперматозоидите) са основните причини за мъжки инфертилитет, съществуват и редица причини, които трябва да бъдат диагностицирани от специалист по стерилитет. Преди да бъдат проведени изследванията, бихте могли да поискате разгледате и да се запознаете със схема на мъжката репродуктивна система. Това ще Ви помогне да придобиете по-ясна представа за процесите, които се извършват в половата система на Вашия организъм.
Основно изследване във връзка с мъжката фертилност е семенният анализ, който представлява количествено и качествено изследване на семенната течност.
Кръвните тестове (хормонални изследвания) могат да установят отклонения в хормоналните нива, като например повишено ниво на пролактин, разстройства във функциите на щитоводната жлеза, надбъбречните жлези, хипогонадизъм и други ендокринни нарушения, които биха могли да доведат до намаляване на оплодителната способност на мъжа. Хормоналните изследвания са задължителни при установяване на аномалии в анализа на семенната течност. Настоящи или минали инфекции също биха могли да оказват влияние върху репродуктивната система. Друг сериозен проблем, свързан с мъжкия инфертилитет е еректилната дисфункция, която днес успешно се лекува по консервативен или оперативен път. Освен това, и употребата на определени лекарства значително повлиява мъжката фертилност.   
Също така, са възможни проблеми в устройството на мъжката репродуктивна система. Такива са варикоцеле, хидроцеле, аномалии в семенните каналчета, импотентност, травма на тестисите.
При някои мъже се наблюдава т.нар. ретроградна еякулация. Това състояние настъпва при проблеми с мускулите или нервите, заобикалящи пикочния мехур, вследствие на което се стига до отделяне на семенна течност в посока не към уретрата и на вън, а към пикочния мехур, тоест навътре. Така в крайна сметка спермата не може да достигне до женския организъм, т.е. там за където е предназначена. Освен това, от проблеми с фертилността страдат и мъже, при които семенната течност е твърде гъста, тъй като тя затруднява движенията на сперматозоидите. 
Редица жизнени фактори могат да повлияят мъжката фертилност. Алкохолът и наркотиците могат да окажат пагубно влияние по отношение на възможността за постигане на бременност. Също така, колкото и да не им обръщаме внимание, в средата, в която живеем и работим ни заобикалят фактори, които могат да се окажат опасни за репродуктивното ни здраве. Препоръчително е да потърсите информация как бихте могли да ограничите излагането на Вашия организъм на тези вредни въздействия.      
След като са проведени всички необходими изследвания и консултации със специалисти от различни области на медицината, на мъжа могат да бъдат поставени различни диагнози. Когато е поставена вече правилната диагноза, може да бъде препоръчан и адекватен курс на лечение. В зависимост от причината за мъжкия стерилитет, възможните форми на лечение са хирургична намеса, лекарствена терапия или асистирани репродуктивни технологии.

Въпреки, че безплодието често се третира като женски проблем, то би могло също толкова да повлияе и емоционалното състояние на мъжа. Без значение дали инфертилитетът при двойката се дължи на мъжки или женски фактор, или и на двата, мъжът изпитва същите тревоги и проблеми по отношение на невъзможността за постигане на бременност. Извършването на коректни изследвания и при двамата партньори, би могло да Ви помогне да преодолеете този тежък период от Вашия живот.

Тема на месец април

Тема на месец март

Тема на месец февруари

Тема на месец януари