Често задавани въпроси

Защо някои новородени се приемат в интензивен сектор?

Някои от новородените се приемат в интензивен сектор по различни причини, най-честите от тях са:

  1. Родени деца преди 36 гестационна седмица (нормалната продължителност на бременността е 40 гестационни седмици)
  2. Когато имат затруднения с дишането и се нуждаят от кислородотерапия
  3. Когато са родени с проблеми, които налагат хирургична намеса
  4. Когато имат затруднения с храненето
  5. Когато имат инфекция
  6. Когато имат други медицински проблеми, изискващи диагноза и лечение
  7. Има случаи, при които новородените се превеждат в клиниката по Неонатология на Медицинска Академия, когато се нуждаят от интензивна терапия и механично подпомагане на дишането

Всеки ден между 12:00 ч. и 13:00 ч. се дават сведения за състоянието на новородените в интензивен сектор, а посещенията се разрешават във времето между 18.00 ч. и 19.00 ч.

По време на приема на новороденото в интензивен сектор, лекарите и акушерките могат да бъдат много заети с реанимацията и стабилизирането на състоянието на вашето дете. При първа възможност акушерка ще ви осведоми кога възможно най-рано ще може да посетите детето си.

Само двамата родители могат да посещават детето в интензивен сектор. Тази ограничения се налагат, за да се намали риска от разпространение на инфекции в отделението. Останалата част от фамилията може да получи информация за състоянието на новороденото от родителите или от лекар по телефона.

Може да правите снимки на вашето дете, но Ви молим да не правите снимки на други деца в отделението. Светкавицата няма да навреди на детето ви, но молим да ограничите използването ѝ, тъй като недоносените бебета се нуждаят от необезпокояван сън, който помага за тяхното съзряване и растеж.

 При посещение на входа на отделението трябва да оставите връхните си дрехи и да се облечете със стерилни престилки, които ще ви бъдат предоставени от персонала, за да се ограничи разпространението на инфекции.

В отделението разполагаме с антибактериален шампоан и дезинфектант, с които задължително трябва да измиете и дезинфектирате ръцете си преди да докосвате детето си.

Бъдете сигурни че нашите опитни акушерки ще бъдат винаги до вас и ще ви помогнат ако това е необходимо. Те ще ви обяснят как да се грижите за детето си. Много от родителите на нашите бебета първоначално се притесняват, но в последствие много добре обгрижват децата си въпреки, че те са толкова малки.

Допира и прегръщането на детето ви кожа до кожа е много важно и за родителя и за детето. Възможно най-рано, когато състоянието на детето е достатъчно стабилно, че да позволи изваждането му от инкубатора вие ще бъдете насърчена да правите това възможно по-дълго време.

Повечето деца, приети в интензивен сектор не са в добро състояние. През това време те се обслужват най-добре, когато са поставени голи в инкубатора. Това ни позволява да следим тяхното състояние по-внимателно и по-добре.

Когато състоянието на детето позволява то да се облече с дрехи, отделението разполага със собствени такива, които се изпират и стерилизират много добре. Понякога се налага те да се сменят много често така че за нас е по-удобно да разполагаме с дрехи по всяко време на денонощието.

Всички родители имат желанието да се приберат в къщи със своето дете възможно най-рано. Ние обаче трябва да преценим кога това ще бъде най-подходящо за вашето дете от медицинска гледна точка.

Обикновено, когато вашето дете е родено недоносено то се изписва от отделението, когато достигне тегло около 2200-2300 грама. Това все пак много зависи от неговото състояние. Има деца при които се налага продължителен престой в отделението. Това е свързано с техния индивидуален диагностично-терапевтичен план, който трябва да бъде изпълнен.

Ако искате да научите повече неща, относно състоянието на вашето дете и това кога ще е възможно да се приберете в къщи с него, можете да попитате лекаря или акушерката които се грижат за вашето дете в отделението.

Защо моето дете се насочва към офталмолог за очен преглед?

Понякога когато детето е родено преди термина (по-рано) или е с ниско тегло, малките кръвоносни съдове в ретината на окото не се развиват нормално.Чрез изследването за ретинопатия на недоносеността могат да се открият тези проблеми и да се започне ранно адекватно лечение.

На всички бебета ли се провежда този преглед?

Ако вашето дете е родено преди 32 гестационна седмица или е с тегло под 1500 грама това изследване се провежда между 4 и 6 седмица след раждането. Самото изследване представлява оглеждане на ретината на вашето дете чрез осветяване като преди това се поставят капки които разширяват зеницата. Това изследване се прави на двете очи.

Ако се открие проблем може да се наложи повторно изследване и при необходимост да се проведе лечение, за което ще ви информира изследващия офталмолог.

Защо се трябва да проведа този скрининг на моето дете?

Скрининга на тазобедрените стави е въведен в световен мащаб като задължителен за всяко новородено дете. У нас все още се провежда само на високо рисковите новородени, а именно бебета родени в седалищно предлежание и новородени с фамилна обремененост за луксация на тазобедрената става. Изследването е необходимо, той като луксацията на тазобедрената става е състояние, което може да доведе до тежко инвалидизиране, свързано с по-трудно прохождане и деформация на ставата.

Как се провежда самото изследване?

Изследването се провежда чрез обстоен физикален преглед с насоченост към заболяването и чрез ехография на тазобедрените стави, която е образен метод за диагностика и е с висок процент на достоверност.

При най-малки съмнения за луксация или сублуксация на ставите детето се насочва за консултация с високо специализирани детски ортопеди, които ще доизяснят състоянието е ще проведат необходимото лечение.

На всички бебета ли се взима кръв за провеждане на метаболитен скрининг за вродените заболявания Фенилкетонурия и Вродена хипотиреоза?

В България на всяко новородено дете след 72 ч. и се провежда изследване за Фенилкетонурия и Вродена хипотириозапосредством Гутрие тест. Той представлява взимане на няколко капки кръв и накапването им върху филтърна хартия, след което този тест се обозначава индивидуално и се изпраща в специализирана лаборатория за изследване. В случай, че изследването е извън рамките на нормата, лекарите от лабораторията ще се свържат с вас за повторни и допълнителни изследвания ако това е необходимо.

Какво е Фенилкетонурия?

Фенилкетонурията е вродено нарушение на пътя, по който се усвоява фенилаланинът(амино киселина, която е градивен елемент на белтъците в храната и вашето тяло). Това състояние може да доведе до тежко изоставане в умственото развитие ако не се диагностицира до третата седмица след раждането и не се започне диета със специализирани млека с намалено до липсващо съдържание на фенилаланин.

Какво е вродена хипотиреоза?

Бебета които са с вродена хипотиреоза имат понижено ниво на тироидния хормон. Ако това ниво остане ниско може да доведе до умствено изоставане. Това състояние е лечимо ако се започне терапия с Thyroxine скоро след раждането. Посредством Гутрие теста се изследва нивото на TSH хормона, който дава информация за функцията на щитовидната жлеза.