Хранене на бебето

Кърмата или адаптираното мляко са единствената храна, която ще е нужна на бебето Ви през първите 6 месеца от живота му. Вода, вода със захар, сок или каквито и да е други напитки, не са му необходими – не ги давайте, освен ако не са Ви препоръчани от лекар.

Краве или козе мляко също не трябва да бъдат давани на по-малки от една година деца. Тези млека имат високо съдържание на протеин и сол, които са трудно разградими от бебето. Освен това ,те не съдържат много от нужните за бебето витамини и минерали, като фолиева киселина и витамин B12, спомагащи да предотвратят анемия и дефицит на желязо в организма.

Кърмата е най-добрата храна за Вашето бебе в първата година от живота му. Тя съдържа всички необходими за здравето и правилното му развитие вещества и го предпазва от боледуване.

Ако все пак решите да храните детето с адаптирано мляко, е важно да спазвате указаната от производителя или от Вашия лекар пропорция за приготвянето на необходимата доза. Никога не слагайте повече мляко или вода от необходимото. Веднъж приготвено, млякото не трябва да престоява повече от час, след което независимо дали бебето е яло от него, го изхвърлете и направете нова доза.

Никога не затопляйте млякото в микровълнова, защото дори и да е хладка бутилката отвън, вътре може да има горещи участъци, които да изгорят бебето. Използвайте специален нагревател за бутилки или съд със загрята вода (на водна баня).

Измивайте внимателно с гореща вода бутилките на бебето и специализиран бебешки препарат. Препоръчително е през първите 6 месеца да стерилизирате бутилките в стерилизатор или вряща вода.

От колко храна се нуждае бебето?

Вашият педиатър ще Ви препоръча брой хранения и количество храна конкретно за Вашето бебе. В таблицата по-долу може да разгледате препоръчителен режим на хранене.

Позиция на бебето по време на храненето

Сложете бебето в полуседнало положение за хранене. Дръжте бутилката с ръка, така че биберона винаги да бъде пълен с мляко и никога не я подпирайте. Дръжте гушнато бебето във Вас по време на хранене - за да не се задави и да се чувства сигурно и спокойно.

Оригване на бебето.

 След хранене е добре бебето да се оригне. Така то ще ще се чувства по-комфортно, ще изкара погълнатия по време на хранене въздух и ще се намали риска от връщане на храна .

Има няколко позиции, в които ще му помогнете да се оригне по-лесно:

     - поставете бебето на рамото си, като оставите ръцете му свободни, погалете го, за да свикне с допира Ви, след което го потупайте лекичко по гърба

    - можете да поставите бебето да седне на крака ви, като го подпирате и с едната ръка държите гърдите му, а с другата го потупвате леко по гръбчето – така нареченото сядащо оригване

Не е задължително бебето да се оригне всеки път след хранене. Ако след като сте го държали 10-15 минути и това не се случи или бебето се изнерви, го сложете да си легне.

Връщане на храна и повръщане

Повечето бебета връщат храна след ядене, особено в първите месеци. Има разлика между връщане на храна и повръщането. Връщането е като спонтанно изтичане на част от млякото примесено със слюнка и обикновено, не е повод за притеснение. Вашето бебе ще го израсте. Докато повръщането е изхвърляне под налягане (като фонтан) на голямо количество мляко. Нормално е някои бебета да повърнат от време на време. Ако това се случва често – консултирайте се с Вашия педиатър.

Колики и плач

Плачът е единственият начин, при който бебето може Ви покаже, че нещо не му е наред. Бебето плаче, когато е гладно, мокро, изморено, когато му е студено или топло, когато е болно , страхува се или иска да го гушнете. В първите месеци причината за плач много често е свързана с колики.

Това състояние обикновено започва след втората седмица от раждането и продължава до около третия – четвъртия месец и се среща в по-лека или силна форма при повечето бебета, независимо дали са кърмени или се хранят с адаптирано мляко.

Причина за коликите е по-незрялата храносмилателна система на бебето, липсата на някои ензими, лактобацили и излишните газове, които водят до спазматична болка.

Как да познаем, че бебето има колики:

  • плаче без друга видима причина повече от 3 часа на ден
  • има проблеми с храненето, трудно суче
  • плаче винаги след хранене,
  • чувства се спокойно и добре през почти цялото време, но става изнервено и неспокойно към края на деня
  • Ако смятате, че Вашето бебе има колики, се консултирайте с Вашия педиатър, за да Ви даде най-подходящите препоръки за справяне с проблема.

Новини