Първият в страната специализиран кабинет за профилактика на рака на маточната шийка

Първият в страната специализиран кабинет за профилактика на рака на маточната шийка

„Шейново” е първата специализирана АГ-болница в страната, която обръща внимание на превенцията на РМШ и неговата ранна диагностика. В кабинета ще се извършват консултации от водещи специалисти. С откриването на кабинета клиниката се присъединява към националната кампания за борба с рака на маточната шийка „За теб и тези, които обичаш”.

Кабинетът за профилактика на РМШ е оборудван с най-модерна апаратура за специализирани гинекологични изследвания и диагностика и предлага пълния набор тестове и манипулации за прецизен скрининг, ранно диагностициране и ефективна профилактика и/или лечение на рака на маточната шийка:

 • цитонамазки (ПАП тестове);
 • колпоскопии;
 • биопсии и хистологична диагностика;
 • изследване за носителство на човешки папилома вирус (ЧПВ);
 • видеоколпоскопии и архивиране на изображения;
 • ваксинации срещу онкогенни типове ЧПВ.

Кабинетът е оборудван с уеб-базирана система за пренос на телемедицински данни, която позволява дистанционен обмен на медицинска експертиза в реално време и високо качество на медицинската услуга. Системата позволява създаване на база данни и електронен архив на извършените изследвания за всеки пациент, което ще позволи цялостно наблюдение и анализ на провежданото лечение при сравнимост на резултатите.

Всички пациенти ще получават SMS с информация за готовите резултати чрез уникална за клиничната практика у нас система за SMS известяване, създадена от фирма Силдекс в партньорство с M-Tel. Услугата е разработена специално за „Шейново” и ще обхваща всички видове изследвания и услуги, предлагани в болницата, както и информация за последващи прегледи, манипулации и ваксинации. Водят се преговори с всички телекомуникационни оператори за съвместимост на системата и достъп на абонатите на различните мрежи.

Какво е добре да знаем за РМШ

Всяка жена, независимо от възрастта си, е изложена на риск от развитие на рак на маточната шийка. При своевременно диагностициране, ракът на маточната шийка е лечим. До 95% от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени при комплексна профилактична програма, която включва масова ваксинация и организиран скрининг.

„Шейново” отдавна е еталон за родилен дом, но грижата за здравето на жената не започва и не свършва само с бременността и раждането. По думите му много жени идват за първи път на гинекологичен преглед, когато забременеят и за съжаление не рядко биват диагностицирани изменения, които могат да доведат до рак на маточната шийка. Според статистиката преди години ракът на маточната шийка се е проявявал при 27-28-годишни жени, докато сега предракови и ракови изменения се откриват при 22-годишни момичета. „Подмладяването” на заболяването е световен проблем, но България е длъжник на профилактиката и се нуждае спешно от Национална програма за превенция на РМШ, подчертават специалистите в „Шейново”. В болницата всяка година се извършват повече от 150 конизации (изрязване на конус от шийката). Това са интервенции, които спасяват човешки живот, но носят и своите рискове, особено за жени които искат дете.

Ракът на маточната шийка (РМШ) във факти

 • РМШ се причинява от инфекция с човешки папилома вирус (ЧПВ), който се предава лесно по полов път, включително и при контакт кожа–кожа в гениталната област. Презервативът не предпазва напълно от предаване на ЧПВ, но намалява риска от инфекция.
 • До 80% от сексуално активните жени се инфектират с ЧПВ поне веднъж в живота си.
 • Хората, които са били изложени на инфекция с ЧПВ, не създават траен имунитет срещу него и е възможно последващо заразяване с вируса отново.
 • Най-застрашени от заразяване са младите жени на възраст между 20 и 25 години.
 • На всеки 1 млн. инфектирани с ЧПВ жени, 100 000 развиват предракови промени в шийката на матката, 8000 развиват карцином (CIS) и 1600 заболяват от инвазивен цервикален рак.
 • В повечето европейски страни заболеваемостта и смъртността от РМШ трайно намаляват. В България тези показатели непрестанно нарастват и в момента стойността им е сред най-високите в Евопа.

РМШ е вторият по честота рак при жените, който отнема живота на 270 000 жени в света за година. В България всеки ден една жена умира от РМШ. Най-добрата защита срещу заболяването са редовните профилактични прегледи и ваксинацията. Ето защо Шейново направи още една стъпка към превенция на РМШ, като включи в своя пакет за “Женска консултация” и задължителен профилактичен преглед на жените след раждането.

ІІ-ра САГБАЛ “Шейново” е най-старата акушеро-гинекологична болница в страната (http://www.sheynovo-ag.eu). Създадена преди 75 години, днес клиниката е водеща болница за женско здраве, специализирана в превенция, профилактика и лечение на рискова бременност, стерилитет и онкологични заболявания на женската полова система и млечната жлеза. „Шейново” е база за обучение в областта на АГ и неонатологията и е акредитирана с най-висока "отлична" оценка от Министерство на здравеопазването. В болницата е изграден уеб-базиран телемедицински център за пренос на картина и звук в реално време от и до всяка точка на света. Клиниката има сключени партньорски договори с МБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, УНСБАЛ „Света Екатерина”, Военно-медицинска академия, Медицинския университет гр. Плевен и с три клиники в Европа – „Шарите” в Берлин, Германия, Университетската болница в Хайделберг и Университетската болница във Фрайбург.

Национална кампания за борба с рака на маточната шийка “За теб и тези, които обичаш” (www.zateb.info) е образователна инициатива на ГлаксоСмитКлайн с партньорството на АПОЗ; Българска асоциация по онкогинекология; Български национален раков регистър; Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”; City Center Sofia и водещи български медии.