Акушерки помогнаха на близо 400 майки и техните бебета

Акушерки помогнаха на близо 400 майки и техните бебета

От въвеждането на патронажната услуга „Заедно-здраво бебе, здраво бъдеще“ в България през 2016 г.,по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“, досега 1075 майки и техните деца до 2 годишна възраст са получили специализирана медицинска грижа и консултации от акушерки и сестри.
380 майки, още толкова бащи и 315 деца от София и Пловдив са се включили активно в услугата. Пет акушерки и медицински сестри от ||САГБАЛ „Шейново“, която е дългогодишен партньор на инициативата, вече повече от 6 години извършват домашни посещения и консултации за майки до 22-годишна възраст, които са родили своето първо бебе и получават съвети и насоки в първите месеци и години от майчинството.
В Пловдив проектът се реализира от 2019 г. съвместно с Университетската болница „Св. Георги“, където акушерки и сестри също правят домашни визити и консултации.
За целия период на услугата са проведени над 13 600 домашни посещения. Към този момент активно включените семейства са около 140 в София и Пловдив.
Екипът на услугата полага системни и дългогодишни усилия тя да бъде национално призната като държавна и съответно включена надлежно в българската здравна система, тъй като през годините се очертава хроничния дефицит и огромната нужда от подобен род грижи в България, особено за жени, живеещи в по-бедни и уязвими квартали и общности.