Отделение Неонатология

Отделението се намира на 2-ри етаж в самостоятелно крило в болницата. Разполага с 59 легла и три сектора – физиологичен, интензивен и сектор с повишен интензивен

риск (Изолационен сектор). Отделението работи с всички 10 клинични пътеки за новородени и недоносени деца.

От две години болницата е с трето ниво на компетентност, а от последната акредитация през март 2019 г. е с възможност за обучение на специализанти по неонатология.

Оборудвано е с изключително модерна апаратура, необходима за извършване на родилна дейност, както и високотехнологични апарати за извършване на високо специализирани диагностични дейности – изследване на очни дъна на недоносени, апарати за дихателна вентилация и подпомагане на дишането.

Отеделението е еднитственото в България, което има система за инвазивно и нееинвазивно подпомагане на дишането NAVA.

Рабити в тясно сътрудничество с различни неправителствени организации, чиято цел е подпомагане на семейства на недоносени деца и подпомагане на грижата за тях.

В отделението се диагностицират и лекуват заболявания на новороденото, като забавена сърдечна и дихателна адаптация; майчино-фетални инфекции; жълтеници, налагащи фототерапия и обменно кръвопреливане. Извършва се и диагностика на кръвни, неврологични, метаболитни отклонения – скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм, ретинопатия и вродени заболявания на тазобедрената става, както и диагностика и регистрация на генетични аномалии. За децата в Интензивен сектор се извършва двигателна рехабилитация от кинезитерапевт. Специално подготвен психолог работи с родителите за преодоляване на кризата от първите дни след раждането на недоносеното и рисковото дете.

Новородените се настаняват в просторни, светли и топли зали, напълно обзаведени съобразно най-новите стандарти. Стаите са с климатици и щори на прозорците, което осигурява максимален топлинен комфорт за най-малките ни пациенти.

Последните две години отделението работи активно за въвеждане на по-голямо присъствие на бебетата при майките.

 

Скринингова програма

Често задавани въпроси относно интензивния сектор на неонатологичното отделение

Отделението е разположено на третия етаж, в близост до родилна зала. Това улеснява бързото превеждане на новородените. Състои се от три сектора с 59 легла. В Интензивен сектор се лекуват недоносени и новородени, изискващи специални грижи и лечение. Здравите доносени деца се настаняват във Физиологичния сектор.

Изолационният, обособен на втория етаж, приема раждащи без изследвания и с инфекции. Там се полагат грижи и за техните деца. Новородените се настаняват в просторни, светли, топли зали, обзаведени съобразано най-новите стандарти. Стаите са с климатици и щори на прозорците, което осигурява максимален топлинен комфорт за най-малките ни пациенти.

Дейности: Извършва се наблюдение и проследяване на здрави новородени деца и лечение на недоносени.

Диагностика и лечение на заболяванията в периода на новороденото: забавена сърдечна и дихателна адаптация; майчино-фетални инфекции; жълтеници, налагащи фототерапия и обменно кръвопреливане; Лечение на новородени от майки на метадонова терапия. Диагностика на кръвни, неврологични, метаболитни отклонения – скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм, ретинопатия и вродени заболявания на тазобедрената става. Диагностика и регистрация на генетични аномалии; За децата в Интензивен сектор се извършва двигателна рехабилитация от кинезетерапевт. Специално подготвен психолог работи с родителите за преодоляване на кризата от първите дни след раждането на недоносеното и рисковото дете.

Оборудване: Отделението е напълно оборудвано с най-нова медицинска техника: инкубатори, монитори, респиратори, перфузори, фотолампи за конвенционална и интензивна фототерапия, ултразвуков апарат и други. Родилните зали разполагат с най-съвременни модели реанимационни маси, създаващи възможност за осъществяване на съвременна първична реанимация. С помощта на тази апаратура висококвалифицираният екип осигурява специализирана и навременна помощ на нашите малки пациенти. Затова отделението ни се превърна в най-предпочитаното в София през последните години.

Скринингова програма

1. Метаболитен Скрининг

На всички бебета ли се взима кръв за провеждане на метаболитен скрининг за вродените заболявания Фенилкетонурия и Вродена хипотиреоза?
В България на всяко новородено дете след 72 h и се провежда изследване за Фенилкетонурия и Вродена хипотириоза посредством Гутрие тест. Той представлява взимане на няколко капки кръв и накапването им върху филтърна хартия, след което този тест се обозначава индивидуално и се изпраща в специализирана лаборатория за изследване. В случай, че изследването е извън рамките на нормата, лекарите от лабораторията ще се свържат с вас за повторни и допълнителни изследвания ако това е необходимо.

Какво е Фенилкетонурия?
Фенилкетонурията е вродено нарушение на пътя по който се усвоява фенилаланинът( амино киселина която е градивен елемент на белтъците в храната и вашето тяло ). Това състояние може да доведе до тежко изоставане в умственото развитие ако не се диагностицира до третата седмица след раждането и не се започне диета със специализирани млека с намалено до липсвашо съдържание на амино киселината - фенилаланин.

Какво е вродена хипотиреоза?
Бебета които са с вродена хипотиреоза имат само понижено ниво на тироидния хормон. Ако това ниво остане ниско може да доведе до умсвено изоставане. Това състояние е лечимо ако се започне терапия с Thyroxine скоро след раждането. Посредством Гутрие теста се изследва нивото на TSH хормона който дава информация за функцията на щитовидната жлеза.

2. Скрининг за ретинопатия на недоносеноста

Защо моето дете се насочва към офталмолог за очен преглед?
Понякога когато детето е родено преди темина (по-рано) или е с ниско тегло, малките кръвоносни съдове в ретината на окото не се развиват нормално.Чрез изследването за ретинопатия на недоносеноста могат да се открият тези проблеми и да се се започне ранно адекватно лечение.

На всички бебета ли се провежда този преглед?
Ако вашето дете е родено преди 32 гестационна седмица или е с тегло под 1500 грама това изследване се провежда между 4 и 6 седмица след раждането.
Самото изледване представлява оглеждане на ретината на вашето дете чрез осветяване като преди това се поставят капки които разширяват зеницата. Това изследване се прави на двете очи.

Ако се открие проблем може да се наложи повторно изследване и ако е необходимо да се проведе лечение за което ще ви информира изследващия офталмолог.

3. Скрининг за луксация и сублуксация на тазобедрените стави.

Защо се трябва да проведа този скрининг на моето дете.
Скрининга на тазобедрените стави е въведен в световен мащаб като задължителен за всяко новородено дете. У нас все още се провежда само на високо рисковите новородени а именно бебета родени в седалищно предлежание и новородени с фамилна обремененост за луксация на тазобедрената става. Ние имаме желанието да провеждаме тези изследвания на всяко новородено и се надяваме това да стане в най-скоро време. Това изследване е необходимо да се проведе защото луксацията на тазобедрената става е състояние което може да доведе до тежко инвалидизиране на пациента свързано с по-трудно прохождане и деформация на ставата.

Как се провежда самото изследване?
Изследването се провежда чрез обстоен физикален преглед с насоченост към заболяването и чрез ехография на тазобедрените стави която е образен метод за диагностика и е с висок процент на достоверност.
При най-малки съмнения за луксация или сублуксация на ставите детето се насочва за консултация с високо специализирани детски ортопеди които ще доизяснят състоянието е ще проведат необходимото лечение.

Често задавани въпроси относно интензивния сектор на неонатологичното отделение

Защо някои новородени се приемат в интензивен сектор?
Някои от новородените се приемат в интензивен сектор по различни причини, най-честите от тях са:

 1. Родени деца преди 36 гестациона седмица ( нормалната продължителност на бременоста е 40 гестациони седмици )
 2. Когато имат затруднения с дишането и се нуждаят от кислородотерапия
 3. Когато са родени с проблеми които налагат хирургична намеса
 4. Когато имат затруднения с храненето
 5. Когато имат инфекция
 6. Когато имат други медицински проблеми изискващи диагноза и лечение.
 7. Понякога новородените се превеждат в клиниката по Неонатология на Медицинска Академия, когато се нуждаят от интензивна терапия и механично подпомагане на дишането

Кога мога да посетя моето бебе в интензивен сектор?
Всеки ден между 12.00h. и 13.00h. се дава сведение за състоянието на новородените в интензивен сектор а посещенията се разрешават във времето между 18.00h. и 19.00h.

По време на приема на новороденото в интензивен сектор, лекарите и акушерките могат да бъдат много заети с реанимацията и стабилизирането на състоянието на вашето дете. Акушерка ще ви осведоми кога възможно най-рано ще можете да посетите детето си.

Колко души могат да посетят детето ми в интензивен сектор?
Ние разрешаваме само на двамата родители да посещават детето си. Налагаме тези ограничения, за да се намали риска от разпространение на инфекции в отделението. Останалата част от фамилията може да получи информация за състоянието на новороденото от родителите или от лекар по телафона.

Мога ли да правя снимки на моето бебе?
Нямаме нищо против да снимате вашето дете, но ви молим да не правите снимки на други деца в отделението. Светкавицата няма да навреди на детето ви, но молим да ограничите използването и тъй като недоносените бебета се нуждаят от необезпокояван сън, който помага за тяхното съзряване и растеж.

С какво да се облека когато посещавам детето си?
При посещение на детето си на входа на отделението трябва да оставите връхните си дрехи и да се облечете със стерилни престилки които ще ви бъдат предоставени от персонала. Това също се прави с цел да се ограничи разпространението на инфекции.

Трябва ли да измия ръцете си при посещението на моето дете?
В отделението разполагаме с антибактериален шампоан и дезинфектант, с които задължително трябва да измиете и дезинфектирате ръцете си преди да докосвате детето си. Отново това се налага, за да се намали рискът за инфектиране на детето ви.

Притеснявам се, че детето ми е много малко и уязвимо и че мога да направя някои погрешни действия.
Бъдете сигурни че нашите опитни акушерки ще бъдат винаги до вас и ще ви помогнат ако това е необходимо. Те ще ви обяснят как да се грижите за детето си. Много от родителите на нашите бебета първоначлно се притесняват, но в последствие много добре обгрижват децата си въпреки, че те са толкова малки.

Кога мога да прегръщам детето си?
Допира и прегръщането на детето ви кожа до кожа е много важно и за родителя и за детето. Възможно най-рано, когато състоянието на детето е достатъчно стабилно, че да позволи изваждането му от инкубатора вие ще бъдете насърчена да правите това възможно по-дълго време.

Мога ли да донеса дрехи за детето ми?
Повечето деца приети в интензивен сектор не са в добро състояние. През това време те се обслужват най-добре, когато са поставени голи в инкубатора. Това ни позволява да следим тяхното състояние по-внимателно и по-добре.

Когато състоянието на детето позволява то да се облече с дрехи, отделението разполага със собсвени такива които се изпират и стерилизират много добре. Понякога се налага те да се сменят много често така че за нас е по-удобно да разполагаме с дрехи по всяко време на денонощието.

Кога можем да се приберем в къщи с детето ми?
Всички родители имат желанието естествено да се приберат в къщи със своето дете възможно най-рано. Ние обаче трябва да преценим кога това ще бъде най-подходящо за вашето дете от медицинска гледна точка.

Обикновенно когато вашето дете е родено недоносено то се изписва от отделението когато достигне определено тегло а именно 2200-2300 грама. Това все пак много зависи от неговото състояние. Има деца при които се налага по продължителен престой в отделението. Това е свързано с техния индивидуален диагностично-терапевтичен план който трябва да бъде изпълнен.

Ако искате да научите повече неща относно състоянието на вашето дете и това кога ще е възможно да се приберете в къщи с него, можете да попитате лекаря или акушерката които се грижат за вашето дете в отделението.

Началник отделение: д-р Донка Узунова

Лекари неонатолози:

 • Д-р Аделина Ружина
 • Д-р Зорница Малинова
 • Д-р Корнелия Генова
 • Д-р Деян Симеонов
 • Д-р Мария Иванова

 

Старша акушерка: ак. Станислава Копанкова

Акушерки:

 • ак. Йорданка Христова
 • ак. Анелия Иванова
 • ак. Васка Методиева
 • ак. Таня Величкова
 • ак. Галина Петкова
 • ак. Ива Димитрова
 • ак. Димитрина Мраценкова
 • ак. Диана Соколова

 

Информация за състоянието на новородените можете да получите всеки ден от 12 до 14 часа на телефон

Отделение: 02 9659 438
Лекарски кабинет: 02 9659 439