Родилно отделение

Родилно отделение се намира на 1-ви и 2-ри етаж в болница "Шейново". Състои се от родилна зала, интензивен блок и родилно отделение и ес най-високата - трета степен на компетентност. Общият брой на леглата в отделението е 57.

От 2013 г. родилната зала разполага с 6 самостоятелно обособени зали, в които се провежда целия процес на раждане и наблюдението след родилния период. Залите са модерно оборудвани и позволяват присъствието на бащата по време на раждане.

В болница „Шейново“ използваме всички модерни, съвременни техники за обезболяване на раждането, късно клампиране на пъпна връв, ранен контакт „кожа в кожа“ между майката и бебето, както и ранно закърмване. През последните 2 години се стремим да стимулираме престоя на бебета при майките още от самото начало.

Блокът за интензивни грижи е разположен на 2-ри етаж и в него се настаняват рискови пациентки за наблюдение.

Въведен е иновативен метод за наблюдение на плода, както преди раждане, така и по време на раждане. Специална софтуерна програма дава възможност за обработване на данните от мониторният запис на плода, които в последствие се трансформират и отчитат прогнозното му алкално-киселинно състояние по безкръвен метод. Това ще допринесе в голяма степен за правилната преценка на състоянието на плода, като по този начин ще намалеят ненужните оперативни раждания от една страна, и ще се увеличат навременните операции за спасяване на застрашените плодове от друга.

Следродилното отделение е оборудвано с електрически легла, които дават допълнителен комфорт на родилката. На територията на отделението се намира и стая за кърмене, в която всеки следобед специално обучени акушерки помагат и дават съвети на майките при закърмване на новороденото.

Скоро ще бъде оборудвана и стая за бебета, в която майките ще бъдат обучавани как да сменят памперси, да къпят бебето, да сменят дрешки. Така нашите специалисти ще помогнат в първите уроци за тези изключително важни дейности.

При желание на семейството могат да бъдат взети стволови клетки от пъпната връв на новороденото.

 

Началник отделение: Д-р Мадлен Китанова-Сърбова

Ст. акушерка: Нора Кожухарова

Секторна Акушерка Р3: Кирилка Цекова

Медицински секретар: Цветелина Спасова

Лекари акушер-гинеколози: д-р Румен Зарев, д-р Иво Димитров,  д-р Иван Костов, д-р Златомира Арабаджиева, д-р Никола Поптодоров, д-р Лина Дуева-Димитрова, д-р Албена Гагова, д-р Людмила Лазарова, д-р Мирослав Маринов, д-р Албена Гагова, д-р Еся- Хера Ел-Хазати, д-р Пламен Димов