Бременност и COVID 19

Бременността е съкровен период, изпълнен с радостни трепети, вълнение и очакване. Но за бременните по време на пандемията от COVID-19 този иначе щастлив период е засенчен от страх, тревоги и несигурност. За да научите повече по въпроса как беменните да пазят себе си и децата, които носят, ние от екипа на втора САГБАЛ Шейново споделяме с вас един разговор на Unicef с Franka Cadée, президент на Международната конфедерация на акушерките. Тя е акушерка с дългогодишен опит, експерт по майчино здраве и председател на Кралското дружество на акушерките в Холандия.

Безопасно ли е да продължат женските консултации?

Много бременни избягват да посещават консултациите, защото спазват стриктно предпазните мерки, стоят у дома и се придържат към физическа дистанция навън.

„В момента наблюдаваме как светът се приспособява, лекарите и акушерките провеждат консултации по телефона, така че пациентките да получат отговори на всички въпроси, а посещенията се правят само за преглед на състоянието и растежа на плода“, казва Franka Cadée. Това не би трябвало да отмени, а само да подпомогне акушерската визита, като я направи по кратка. „Очаквам бременните да разберат, че се срещат с медицинските специалисти по-рядко, за да предпазят от зараза и себе си и специалистите.“ Промените може да бъдат съобразени с отделните пациентки и техните индивидуални нужди в зависимост от тяхното състояние, т.е. дали бременността им е нискорискова или високорискова.

Franka Cadée съветва бъдещите майки да се доверят на медицинските специалисти. „Специалистът, който се грижи за вас, е изцяло обърнат към вас и към вашите нужди. Затова вашият акушер-гинеколог и вашата акушерка знаят най-добре колко често е необходимо да ги посещавате.“ Бременна съм. Какво трябва да правя, за да се предпазя по време на пандемията от COVID-19?

Според научните данни, бременните не са изложени на повишен риск от заразяване с COVID-19 в сравнение с другите групи от населението. Не трябва да забравяме, че бременните през последните месеци от бременността, поради промени в тялото и имунната система, може да бъдат тежко засегнати от някои инфекции на дихателните пътища. Затова е важно да се вземат предпазни мерки. Franka Cadée съветва да се избягват контакти с хора, които имат симптоми на COVID-19, обществения транспорт, всякакви големи и малки струпвания на хора на обществени места, особено в закрити или ограничени пространства. Допълнителните предпазни мерки включват често миене на ръцете със сапун и вода, редовно почистване и дезинфекциране на често докосвани повърхности у дома, самонаблюдение за евентуални симптоми на COVID-19. В случаи на наличие на такива трябва незабавно да се обърнете към лекар или акушерка.

 

Ако съм болна от COVID-19, ще предам ли заразата на моето бебе?

Все още не знаем дали вирусът може да се предава от майката към бебето по време на бременността. „Вирусът, който причинява COVID-19, не се изолира във влагалищните секрети, в кръв от пъпната връв или в кърмата“, споделя Franka Cadée. Досега COVID-19 не се установява в околоплодната течност и в плацентата.

Най-добре е да вземете всички предпазни мерки, за да защитите вас и вашите близки от контакт с COVID-19. Но ако сте бременна или родилка и усетите, че се разболявате, трябва веднага да потърсите личния си лекар и да следвате неговите указания.

Може ли моят партньор или член на семейството да бъде наблизо по време на раждането?

Различните държави прилагат различна политика, но Franka Cadée смята, че е добре около родилката да има близък, който да я подкрепя, стига да бъдат взети предпазни мерки, като например носене на маска и предпазни облекла в родилната зала и миене на ръцете. „Мога да разбера, че в момента броят на хората около родилката, трябва да бъде сведен до минимум, за да се ограничи разпространението на заразата и това е съвсем логично, но нека не забравяме, че жената би желала до нея да присъства неин близък. Ако това е непостижимо, то тогава е важно медицинският екип да се стреми да работи като общност“. За момента във втора САГБАЛ Шейново сме възприели поведения да не допускаме придружители за раждане с оглед максимална безопасност, както на персонала, така и на останалите родилки.

Много се страхувам от раждането. Как да се справя с тревогата?

Съставете си план за раждането, това може да ви помогне и да разсее тревогите, понеже така придобивате усещането, че контролирате ситуацията. Да не забравяме, че сегашната ситуация е много променлива и трудно предсказуема, в зависимост от това къде живеете. „Когато раждането започне, трябва да се обадите в болницата или на лекарят или акушерката, които сте избрали да ви наблюдават по време на раждането. Проверете какви ограничения налага болницата за присъствието на други хора и членове на семейството“, съветва Franka Cadée.

Тя препоръчва също някои простички неща за успокояване у дома, като например упражнения за разтягане, дихателни упражнения или телефонен разговор с лекар/акушерка при нужда.

Какво да попитам екипа за раждане?

Franka Cadée подчертава колко е важно да изградите отношения на доверие с медицинския екип. „Всички въпроси, които ви интересуват за раждането и за здравето ви, могат да бъдат задавани свободно, без притеснение. Ако имате избор на екип, голяма част от въпросите биват дискутирани по време на бременността. Поддържайте открити отношения с медицинския екип в болницата – лекар или акушерка – и ще получите отговорите съвсем открито. Имате абсолютното право да знаете, защото става дума за вашето тяло и за вашето бебе“. Полезно е също да се разговаря с медицинските специалисти предварително, за да се подготвят необходимите медицински документи от женската консултация. Когато избирате мястото, на което ще се роди вашето дете, е важно да зададете въпроси относно ситуацията с COVID-19, като например:

Има ли риск от заразяване с COVID-19 на избраното от мен място? Как отделяте заразените с COVID-19 от здравите? Медицинските специалисти разполагат ли с достатъчно предпазни облекла? Разрешено ли е присъствието на придружител? Бебето може ли да остане при мен? Може ли да кърмя бебето? Мога ли да родя нормално или е се налага цезарово сечение?

Какво трябва да носят със себе си жените, когато постъпват в болница, с по време на пандемията от COVID-19?

„Според мен няма нужда от нищо допълнително при постъпване“, посочва Franka Cadée. Тя напомня, че някои болници може да изпишат родилките по-рано или по-късно в зависимост от начина на родоразрешение, състоянието на родилката и/или новороденото. В нашата система при липса на отклонения пациентката се изписва на четвъртият ден след нормално раждане и на петият ден след раждане чрез Цезарово сечение и има право на два контролни прегледа в рамките на 30 дни от изписването.

Какво мога да направя след раждането, за да предпазя новороденото си дете от COVID-19?

Най-доброто е най-простото: останете вкъщи със семейството си и точно сега не канете гости. „Също така се погрижете децата ви (ако имате и други деца) да не се срещат с други деца. Следете всички в семейството да мият ръцете си и да се грижат за себе си“, съветва Franka Cadée. Макар и времената да са трудни, тя препоръчва да се стремим да обърнем внимание на положителната им страна като време за заздравяване на връзките в семейството. „Понякога е много напрегнато за младите родители да посрещат много гости. Радвайте се на тишината на най-близката семейна среда в този момент. Много е вълнуващо да укрепваш връзката си с бебето насаме, да откриваш новия човек и да му се радваш.“

Безопасно ли е да кърмя бебето?

„Доколкото ни е известно, напълно безопасно е да продължи кърменето“, заявява Franka Cadée. „Всички научни данни разкриват, че COVID-19 не се предава чрез майчиното мляко, така че майката може да кърми – а това е най-доброто, което може да направи за бебето си“. Ако подозирате, че сте заразена с вируса, важно е бързо да потърсите медицинска помощ и да следвате указанията на личния лекар. Майките, които се чувстват достатъчно добре, за да кърмят, трябва да вземат предпазни мерки, включително да слагат маска, ако разполагат с такава, да мият ръцете си преди и след контакт и да почистват/дезинфекцират повърхностите. Ако се чувствате прекалено болна, за да кърмите, изцедете кърмата и я дайте на бебето с чиста чашка и/или лъжичка, като прилагате същите предпазни мерки.

Какво да направя, ако живея на гъсто населено място?

Много жени по света живеят в непосредствена близост с много други хора, което затруднява физическото дистанциране. На такива места „призовавам горещо цялата общност да се погрижи за бременните“, настоява Franka Cadée. Тя препоръчва, доколкото е възможно, останалите хора да се държат на разстояние от бременните и за тях да има отделни тоалетни. Не бива да се забравя миенето на ръцете в общността. „Ненапразно се говори за миене на ръцете. COVID-19 и сапунът не се обичат. Това е проста мярка, която може да допринесе много“, казва тя. „Искрено се надявам, че каквато и да е ситуацията, обществото и медицинските специалисти ще помислят за система, която е сигурна и безопасна за бременните – в края на краищата те раждат нашето бъдеще. А то трябва да се цени!“ Екипът на болница Шейново споделя изцяло препоръките на Franka Cadée. Такова е нашето поведение още от самото начало на епидемията през месец март и продължава и до сега. Надяваме се да сме били полезни на всички настоящи и бъдещи майки. Ако имате някакви въпроси, може да се обръщате към нас.

Желаем ви успешна и здрава Нова година. Екипът на болница Шейново

08.01.2021

Новини