Първи грижи за бебето

Първи грижи за бебето

Какво трябва да направя, за да подготвя и изкъпя бебето?

През първите няколко месеца от живота му, бебето трябва да бъде къпано ежедневно. Освен от хигиенен характер, къпането е важно , защото успокоява бебето и го подготвя за сън. Ако пъпчето на бебето не е паднало, то не трябва да се мокри и бебето се мие частично или върху него се поставя специална лепенка.

−             затоплете помещението, в което къпете бебето до около 25 градуса

−             пригответе предварително всички необходими неща за къпането – хавлия, памучни тампони, бебешки шампоан, гъба, памперс и дрешки за смяна

−             необходима Ви е ваничка с топла (37 °C) чиста вода – преди да сложите бебето в нея, задължително проверете температурата с термометър за вода или като потопите лакътя си. Внимавайте: водата не трябва да бъде гореща!

−             пригответе допълнителен съд с чиста топла вода, който ще Ви е необходим за изплакване на бебето, както и малка каничка за поливане

Първо измийте очите на бебето, като използвате за целта навлажнени с вода памучни тампони. Измиването става с движение отвън навътре към носа. За всяко око използвайте различен тампон.

След това сложете внимателно бебето във ваната – ще се чувствате по-сигурна, ако имате специална подложка или хавлиена кърпа на дъното на ваната. Така бебето ще бъде повдигнато и по-стабилно във водата.

Обикновено бебета обичат водата и поставени в нея, те се чувстват комфортно и могат да махат с ръце и крака, затова винаги придържайте бебето с едната си ръка и никога не го оставяйте без контрол само във ваната.

Къпете на всеки 2-3 дни бебето със специализирани бебешки сапун или шампоан, а през останалото време е достатъчно то да бъде измито само с вода.

След измиване на тялото, обърнете специално внимание на гениталиите – при момиченцата почистването става отгоре надолу по посока към дупето, а при момченцата е нужно да се почисти пениса внимателно, като не дърпайте насилствено и рязко кожата около главичката.

За да не загуби телесна температура, измийте главата на бебето последна и след като го извадите от водата освен тялото, покрийте и главата със суха хавлиена кърпа.

Консултирайте се с Вашия лекар за най-подходящата козметика за кожата на Вашето бебе.

Как да се грижа за пъпчето на бебето?

Пъпчето на бебето не се нуждае от специални грижи. Важно е обаче, да го поддържате сухо и чисто. Обикновено то пада, докато бебето е в болницата, но ако не, докато това не се случи, не трябва да мокрите.

При всяка смяна на памперс, почиствайте мястото внимателно с памучен тампон или марля, напоена с 95° спирт. Капвайте няколко капки спирт директно върху пъпния израстък, след което подсушете кожата. Тази процедура подпомага мумифицирането (изсушаването) му и той пада сам след няколко дни.

Ако забележите зачервяване, размекване или поява на някаква секреция от пъпчето е желателно незабавно да се консултирате с педиатър.

След падането и образуването на кожния пъп, мястото трябва да се наблюдава за образуването на пъпна херния, което понякога се случва при често плачещи бебета. Хернията представлява подутина над коремната стена и в този случай също потърсете вашия педиатър за помощ. Ако се открие в начална фаза, проблемът може да бъде решен с поставянето на специална лепенка.

Как да се грижа за ноктите на бебето?

Може да Ви се стори странно, но ноктите на бебето са много остри и ако не полагате грижа за тях, то ще се драска непрекъснато.

За да го направите безопасно обаче, е необходимо да се сдобиете със специална ножичка със заоблен тъп връх или нокторезачка за бебета. В началото преди да сте сигурна в уменията си, изрязвайте ноктите, докато бебето спи. Важно е те да бъдат рязани високо.

Как да сменя памперс на бебето?

Важно е да сменяте памперса на бебето достатъчно често, за да не стои мокро и да не се запарява кожата му, което може да доведе до кожни раздразнения и подсичане.

Пригответе всичко необходимо, преди да започнете смяната – чист памперс, крем против подсичане, мокри кърпички и чисти дрешки.

Използвайте безопасно място за смяна – маса за повиване или легло, като бъдете внимателни бебето да не падне.

Съблечете бебето и махнете мръсния памперс, като го сложите настрани. Почистете внимателно кожата на бебето в областта на памперса, като използвате бебешки мокри кърпички, тампони напоени с чиста вода, а ако се чувствате сигурна, може да измиете детето под течаща вода.

Подсушете добре и при необходимост намажете с крем против подсичане. При почистване спазвайте вече описаните характерни правила за хигиена при момчетата и момичетата.

Сложете чист памперс, като не забравяйте са извадите “къдричките” при ластика около крачетата, за да не пропуска.

Как да се грижа за интимните части на бебето?

При момчетата

При почистването на пениса, със съвсем леко движение и без усилие дръпнете кожата около главичката и почистете внимателно мястото с вода. Не е необходимо да слагате каквато и да е козметика. Не дърпайте силно кожата, за да не причините болка, разкъсване и кървене. Обикновено кожата ще се отдръпне сама с времето.

При момичетата

Не е необичайно в първия месец момиченцата да имат жълтеникав секрет от гениталиите, който понякога може да бъде примесен с тъмни жилки кръв.

Макар и да Ви се струва необичайно е възможно при момичетата да се получи срастване на малките срамни устни (синехии), които понякога напълно могат да затворят влагалището. Затова е важно след баня да се оглеждат гениталиите и при установяване на проблем да се консултирате с Вашия лекар, за да ви обясни какви специални грижи са необходими.

Какво трябва да знам за изпражненията на бебето?

Първите бебешки изпражнения се наричат мекониум и приличат на черно зелена лепкава каша. На четвъртия ден от живота на бебето, изпражненията трябва да придобият характерния жътеникаво оранжев цвят, който се получава от храненето с мляко.

Цвета, консистенцията и броя на изхожданията може да е различен при всяко бебе. При бебета, които са на кърма, изпражненията са редки, жълтеникави и нямат силна миризма. Бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат по-гъсти светложълти до кафяви изпражнения с по-силна миризма.

Какво трябва да знам за спането на бебето и мястото за сън?

Бебета спят над 16 часа на ден, затова мястото за сън трябва да бъде комфортно и безопасно за него.

Поддържайте оптимална температура на въздуха в стаята (20-22°C). Проветрявайте периодично, когато бебето не е в стаята. Не слагайте нищо излишно в креватчето, за да избегнете риска бебето да се задуши или да погълне нещо. Има различни препоръки за позицията на бебето по-време на сън: по-гръб или настрани. С течение на времето, Вие ще прецените, коя поза е най-удобна за него, важно е да внимавате обаче, то да не спре притока си на въздух, като се похлупи или завие през глава и да не се задуши.

Кога трябва да потърся лекарска помощ?

Потърсете незабавно лекарска помощ, ако:

−             бебето има запек повече от 36 часа

−             ако се изхожда по-малко от 4 пъти на ден в рамките на първите 4 дни от живота му

−             сменяте по-малко от 4 мокри памперса на ден в рамките на първите 4 дни от живота му

−             усещате внезапни промени в движенията на червата съчетани с раздразнителност и липса на апетит

−             ако има диария, зелено оцветени изпражнения с лоша миризма и поява на слуз

−             ако жълтеницата (пожълтяване на кожата), не изчезва дълго време след раждането

−             забележите необичаен обрив по тялото му

−             кожата му е марморирана и бледа и има температура по-висока или по-ниска от нормалната (37°C)

−             има остър и продължителен обрив в меките гънки на тялото

−             кожата около пъпа е зачервена и загрубяла или от него се отделя секрет с лоша миризма

−             бебето има повръщане, по-често от обичайното връщане на храна след ядене, с зелен или кървав цвят

−             има нестабилна или абнормална температура. За нормална температура на бебето се приема между 36.5°C и 37.5°C

−             детето е с учестено дишане, повече от 60 вдишания на минута

−             има хрипове или кашлица

−             забележите рязка промяна в обичайната активност и темперамента на бебето, увеличена раздразнителност и продължителен плач

−             ако отказва да яде изобщо или спи продължително (5-6часа) между храненията

Новини