Раждане

Започна се!!! 

Как да разбера, че моментът на раждането е настъпил?

Макар, че раждането при всяка жена протича индивидуално, е важно да се знаете първите признаци, че раждането скоро ще настъпи.

Контракции

В последния триместър бременните жени получават така наречените подготвителни контракции на Бракстон Хикс, които понякога могат да бъдат заблуждаващи. Основната разлика с истинските контракциите е, че интервалът между тях е различен и неравномерен (например: може да имате контракции на 2 минути и след това на 10-15 минути).

Първите контракции не са по-дълги от минута и са с интервал 10-15 минути между тях и са ритмични. С напредване на времето тяхната продължителност ще става по-дълга и ще са на все по-кратки интервали.

Кога да тръгна към болницата?

Когато контракциите станат на интервал от 4-5 минути и мине поне половин час с този интервал е време да тръгнете към болницата.

Други причини за хоспитализация са, ако преждевременно се пукне околоплодния мехур и изтекат околоплодните Ви води или имате кървене. Тогава дори и да няма родова дейност, трябва да постъпите в болницата.

Къде трябва да отида и какво да нося със себе си?

Постъпването в болница Шейново става през кабинет, №15 който е денонощен.

Трябва да носите със себе си документи за самоличност, заверена амбулаторна карта, направление №7 от личния лекар, обменна карта, в която са нанесени изследванията, направени в женската консултация. Задължителни изследвания са Wass, HbSAg, пожелателно – HIV (не по-стари от 6 месеца преди постъпването).

Носете също така лични принадлежности, прибори за хранене и чаша, нощница и халат, чехли, като и пелени и мокри кърпички за тоалет на бебето.

Какво представлява приема?

Ще бъдат проверени наличните Ви документи от лекар и акушерка и ще Ви бъде дадено да попълните информирани съгласия за различни предстоящи процедури.

Какви подготвителни прегледи и процедури предшестват раждането?

Прави се гинекологичен преглед, за да се установят промените в маточната шийка, скъсяване, изглаждане, разширение, прилежание на плода. Той има за цел да прецени дали раждането е в ход или не. /Ако раждането не е в ход или не е започнало след прегледа ще се направи мониторен запис и ще Ви върнат в къщи за изчакване на засилване на маточните контракции./

 Ако раждането е в ход, следва ултразвуково изследване, за да се види разположението на бебето, големината му, околоплодните води и плацентата.

Прави се запис на тонове на бебето, за да се добие представа за това, как то се чувства.

След това се прави преценка на начина на раждане и клизма, за да се изпразнят тазовите резервоари и да се улесни хода на раждането.

Къде ще родя?

Ще бъдете настанена в самостоятелна родилна зала

Колко време продължава раждането?

Всяко раждане протича в три периода, като при всяка жена тяхната продължителност е различна.

Първи период

В този период шийката на матката се изглажда и размекчава и започва да се разширява. Пълното разширение е 10 см, но до 4см разширение процесът протича по-бавно. Това е така наречената латентна фаза, която може да трае от няколко до 20часа. Затова е добре постъпване в болницата да стане след като маточната шийка се е разширила поне 4 см, от който период започва активната фаза. Тя има различно времетраене и при жени, които раждат за първи път този период може да продължи до 12 часа, а ако вече сте раждала – 7-8 часа. В този период контракциите са болезнени и има възможност да получите различни медикаменти за обезболяване, но пълно обезболяване се получава само с епидурална упойка.

 Втори период

Представлява самото раждане, тоест израждането на плода. Това става с Ваше активно участие, като маточните контракции трябва да се подпомогнат от Ваши усилия (напъни), които ще помогнат бебето да се роди по-бързо. Ако раждате за първи път, този период ще продължи около час и половина, а при второ раждане – около 30 минути.

Трети период

Той започва от момента на раждане на бебето и завършва с раждане на плацентата и последващото Ви наблюдение 2 часа след раждането, след което ще бъдете преместена в стая в отделението. Нормално е в този период да имате по-силно кървене.

Какво се случва с бебето ми, когато се роди?

През целия период на раждането бебето ще се намира при Вас в специален детски кът, който е в самата стая. Вие можете да се опитате да го кърмите и да го държите в прегръдките си.

Ще се наложи ли да ме шият след раждането?

След раждането на плацентата се прави оглед на меките родови пътища за разкъсване и при наличие на такова – се зашива. Ако е направена епизиотомия тя също се възстановява.

Какво е епизиотомия и задължително ли ще ми бъде направена?

Епизиотомията представлява извършване на малък разрез по посока към десния крак, който се прави, когато има риск от разкъсване на меките родови пътища или при извършване на някои акушерски операции – раждане с вакум или форцепс. Зашиването става с локална анестезия или ако Ви е направена епидурална упойка - чрез епидуралния катетър.

Извършването на епизиотомия не е задължително, а по преценка на водещия раждането лекар.

Кога моите близки могат да видят бебето?

В рамките на 2 часа след раждането – най-близките могат да видят бебето.

Какво да правя ако раждането започне прекалено рано?

Ако получите контракции преди настъпването на 36 седмица, трябва незабавно да постъпите в болницата, където ще бъдат направени изследвания на Вас и на бебето и ще се направи опит за задържане на раждането.

Какво да правя, ако терминът ми е минал, а раждането не е започнало?

На 7 ден, след като е минала датата на термина и раждането все още не е започнало, е необходимо да постъпите в болница, където родилния процес ще бъде подпомогнат. Между термина и седмия ден е необходимо да направите поне един запис на тонове на бебето.

Новини